Bazyliowe pesto – przepis podstawowy

Bazyliowe pesto – przepis podstawowy

bazyliowe pesto

Co zrobić, kiedy masz namiar bazylii? Chyba nie ma nic lepszego niż domowe pesto.

Składniki:

- 25g liści bazylii (1 mała doniczka)

- 10g startego parmezanu

- 2 łyżki orzeszków pinii (ja często zamieniam na słonecznik)

- 1 mały ząbek czosnku

- 50ml oliwy (tak naprawdę im więcej tym lepiej. Oliwa konserwuje, dlatego jeśli nie zamierzasz szybko zjeść swojego pesto to dodaj jej więcej)

- sól, pieprz

Link Link Link

Orzeszki wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy. Nie ma się co obawiać przypalenia ;) Jak będą ładnie złotobrązowe to znaczy, że są gotowe. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Jeśli w przeciwieństwie do mnie nie jesteś leniem to zamiast blendera użyj moździerza – bazylia odda więcej aromatów.

Sprawdź też:


http://forums.wolflair.com/member.php?u=71241


http://aiac.org.au/index.php?option=com_kunena&view=user&userid=17102&Itemid=668


http://www.zkouknito.cz/profil-qqaz


http://www.pspfusion.es/qqaz-profile-u32238.html