Domowy makaron

Domowy makaron

Domowy makaronNigdy nie chce mi się go robić, ale smak sprawia, że raz na jakiś czas się przemęczę. Nie można tylko w trakcie myśleć jakie to wyrabianie ciasta jest straszne. Makaron to słyszy i będzie twardy ;)

Składniki:

- 100g mąki

- 1 jajko (jeśli chcesz zrobić 1 ½ porcji to jako pół jajka dodaj żółtko)

- 1 łyżeczka soli

- oliwa (stopniowo, dla odpowiedniej konsystencji makaronu)

 Link Link Link

Łączymy suche składniki, robimy dołek i do środka wbijamy jajko. Mieszamy. Jeśli ciasto jest za suche i się nie lepi dodajemy odrobinę oliwy. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Jeśli mamy maszynkę do wałkowania makaronu to jesteśmy w domu, jeśli nie to niestety trzeba się namęczyć. W każdym razie ciasto po rozwałkowaniu ma być niemalże przezroczyste. Po pocięciu go na nitki, czy uformowanie dowolnego kształtu, rozkładamy luzem, żeby się nie posklejał. Jeśli nie mamy tyle miejsca to delikatnie przesypujemy mąką.

Sprawdź:


http://www.webstats7.net/adwokatzawira.pl


http://vnseo.com/http—adwokatzawira.pl


https://www.lipperhey.com/en/adwokatzawira.pl


https://www.lipperhey.com/en/krafen24.pl