Makaron z cukinią i pomidorkami

Makaron z cukinią i pomidorkami

Makaron z cukinią i pomidorkamiJedno z moich ulubionych letnich dań.

Składniki (na 2 porcje)

- 180g dowolnego makaronu

- 1 mała cukinia

- 1 marchewka

- 1 mała cebula

- 3 ząbki czosnku

- ok. 15 pomidorków koktajlowych

- garść świeżej bazylii (tak naprawdę im więcej tym lepiej)

- cukier, sól, pieprz

- starty parmezan do posypania na talerzu

Link Link Link

Zaczynamy od nastawienia makaronu. Kiedy będziemy go odcedzać, zostawiamy ok. ¼ kubka wody. Jeżeli cukinia jest młoda – zostawiamy ją ze skórką. Całość kroimy w plastry lub obieraczką robimy tasiemki. To samo robimy z marchewką. Cebulę i czosnek kroimy w w drobną kostkę, a pomidorki na pół. Przechodzimy do smażenia: na oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Wtedy dodajemy czosnek i marchewkę. Kiedy marchew zacznie puszczać kolor i odrobinę zmięknie, dodajemy cukinię. Tak samo – smażymy aż będzie miękka. Dodajemy pomidorki i po ok. 2 minutach wlewamy wodę, która została nam z gotowania makaronu. Dodajemy przyprawy do smaku. Kiedy woda odparuje i zrobi nam się sos- dodajemy porozrywane liście bazylii, mieszamy i dodajemy makaron. Całość mieszamy i wykładamy. Całość posypujemy parmezanem.

Zobacz też:


http://forum.legionisci.com/member.php?u=145736


https://issuu.com/creee


https://vimeo.com/user67265573/about


http://forums.warchest.com/member.php/106933-usggg?tab=visitor_messaging#visitor_messaging