Podpłomyk – pierwsze słowiańskie pieczywo

Podpłomyk – pierwsze słowiańskie pieczywo

podpłomyk

Idea jest prosta. Mieszamy mąkę z wodą i pieczemy na gorącym kamieniu. Później zmieniono to na blachę, a teraz wystarczy sucha patelnia. Zawsze dostajemy to samo – chrupiący podpłomyk, czyli pieczywo naszych przodków.

Składniki (na 1 placek):

- 4 łyżki mąki pszennej

- ok. 4-5 łyżek wody

- szczypta soli

- opcjonalnie: możemy dodać różnego rodzaju zioła i przyprawy. Ogranicza tylko wyobraźnia

 Tak i tak

Mąkę mieszamy z solą i dodatkowymi przyprawami. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Jeśli ciasto się rozwarstwia dodajemy jeszcze odrobinę wody, a jeśli za bardzo się lepi, dosypujemy mąki. Całość wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Nagrzewamy patelnię na średnim ogniu i bez dodatku żadnego tłuszczu smażymy ciasto. Kiedy zaczną się robić charakterystyczne bąble, a spód zrobi miejscami brązowy, odwracamy na drugą stronę.

 

Podobne:


http://chelm.info.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=6044&sid=0f0eaf164a5abf9c0053ccebf945f2b0


http://chelm.info.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=6050&sid=aeed1a09ae23f0b104fed933a5cd4f1d


http://chelm.info.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=6098&sid=abb44ac7e7986c5640b90a34c7c5ce38


http://chelm.info.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=6117&sid=b53602d5c62c3d431ac9c5c2cf23706e