Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Risotto z grzybamiSzybka wersja, ale równie smaczna.

Składniki (na 2 porcje):

- ½ szklanki ryżu

- garść grzybów suszonych

- 2 łyżki masła

- ½ cebuli

- łyżka śmietany

- sól, pieprz

Tu tu tu

Grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy, aż zmiękną (ok. 15minut). Wodę zostawiamy, bo użyjemy jej zamiast bulionu . Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy zrobi się szklista, dodajemy pokrojone grzyby, a kiedy zaczną pachnieć wsypujemy ryż i odrobinę go podprażamy (cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Jak zrobi się trochę bardziej przezroczysty dolewamy połowę wody z grzybów i mieszamy. Kiedy ryż wpije prawie całą wodę, dolewamy resztę. Po wpiciu tej porcji powinien już być miękki. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany (Włosi by mnie za to rozstrzelali, bo w oryginalnym przepisie dodaje się masła, ale dla mnie jest to zdecydowanie za dużo. Śmietana łagodzi smak i dodaje kremowości). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź:


http://cs-puchatek.pl/uzytkownicy/1086326/bennn.html


http://dastyle.cv.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=292268


http://dino10.com/profile/willowdrawer6


http://dmccc.livejournal.com/profile