Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Wbrew temu, co można sądzić zamawiając w polskiej restauracji sałatkę grecką – na liście składników nie znajdziemy sałaty. Jest to lekkie, ale pasterskie danie, co oznacza, ze składników nie musimy kroić drobno. No jakiemu chłopu by się na tym pastwisku chciało bawić w takie rzeczy?

Składniki:

- 1 dorodny pomidor

- 1 zielony ogórek

- ½ czerwonej papryki

- ½ czerwonej cebuli

- garść oliwek

- ½ kostki dobrej, kruchej fety

 

Sos:

- 1 łyżka octu z czerwonego wina

- 3 łyżki oliwy

- szczypta oregano

- sól, pieprz

Tak tak tak

Tak jak pisałam wcześniej, kawałki warzyw powinny być duże. Dlatego ja kroję pomidora w ósemki, ogórka i cebulę w półplasterki, paprykę w grubsze paski. Oliwki zostawiam w całości, a fetę kroję w trójkąty, albo kruszę na takie kawałki, jakie my wyjdą ;) Przygotowując sos warto suszone oregano rozetrzeć w rękach, wtedy uzyskamy dużo więcej aromatu. Całość mieszamy i sałatka gotowa.

 

Zobacz:


http://esri.handong.edu/english/profile.php?mode=viewprofile&u=30012


http://esri.handong.edu/english/profile.php?mode=viewprofile&u=30021


http://esri.handong.edu/english/profile.php?mode=viewprofile&u=30142


http://esri.handong.edu/english/profile.php?mode=viewprofile&u=32444