Klasyczny włoski sos do pizzy

Klasyczny włoski sos do pizzy

sos do pizzy

Przepis na prawdziwy włoski sos, bez koncentratu pomidorowego. Czasochłonny, ale pyszny!

Skłaniki:

- 5 dojrzałych pomidorów

- 2 łyżki oliwy

- 5 ząbków czosnku

- garść świeżej bazylii

- szczypta chilli (opcjonalnie)

- cukier, sól, pieprz

 Tak tak tak

Pomidory obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy!) i kroimy w ćwiartki, usuwając szypułki. W Rondlu podgrzewamy oliwę i  wrzucamy na nią skorki z pomidorów. Podsmażamy je aż puszczą kolor 9 i co najwazniejsze smak). Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliły i po ok. 2 minutach wyjmujemy i wyrzucamy. Dodajemy obrane pomidory i smażymy je na wolnym ogniu. Nie powinno się ich rozgniatać ani miksować. Najważniejsze to smażyć je tak długo, aż same się rozpadną. Pod koniec można im lekko pomóc widelcem. Wtedy dodajemy czosnek w całości i gotujemy w pomidorach aż zmięknie (ok. 15 minut). Rozgniatamy go widelcem, dodajemy przyprawy do smaku i posiekane liście bazylii.

 

Sprawdź:


http://fohweb.com/www.bella-arte.pl


http://fohweb.com/www.budimaxkunicki.pl


http://fohweb.com/www.estilo-sklep.pl


http://fohweb.com/www.krafen24.pl